Gedreven leidinggeven

Leidinggevenden in de zorg over ethische dilemma’s in hun werk

‘Werk je als leidinggevende mee of niet als er een personeelstekort is?’ Maria Moors, leidinggevende in een zorgcentrum, staat regelmatig voor dit dilemma. ‘In sommige periodes werk ik bijna dagelijks mee. Iedere dag sta ik dan voor een dilemma: ga ik meewerken en kies ik voor de bewoners en het personeel, of ga ik mijn eigen taken doen? Soms kies ik bewust voor meewerken. Maar als je dat te vaak doet, kun je je eigen werk niet goed doen.’

Leidinggevenden vertellen in Gedreven leiding geven over dilemma’s in hun werk en hoe ze hiermee omgaan. Enthousiast vertellen ze over hun inspanningen om goede zorg te realiseren. Ruimte voor reflectie draagt bij aan een verbetering van de kwaliteit van zorg, vinden ze. De leidinggevenden leggen in dit boek uit hoe het ze lukt om deze ruimte te creëren, ondanks de dagelijkse hectiek.

Ook vertellen directeuren van zorginstellingen over hun gedrevenheid om ethische reflectie een vast onderdeel te laten zijn van de zorgverlening. De interviews worden telkens afgesloten met de belangrijkste succesfactoren en resultaten, tips en praktische aanbevelingen.

Dit boek vormt een inspiratiebron voor iedere leidinggevende die ethiek een plek wil geven binnen zijn of haar werk. En voor betrokken medewerkers die met hun leidinggevende in gesprek willen gaan over de betekenis van ethisch overleg voor hun werk.

Gedreven leidinggeven

Tekst: AnneMarie Bloemhoff
Grafische vormgeving en beeld: Jack van Raay

Gedreven leidinggeven is een uitgave van CNV Publieke Zaak i.s.m. Communicatie Company
Prijs: € 11,95 exclusief verzendkosten

Bestellingen

Communicatie Company Bestellen per e-mail
Ook te bestellen bij de boekhandel: ISBN 978-90-79017-04-1 | NUR 740

AnneMarie Bloemhoff


mooie foto AnneMarie Bloemhoff

AnneMarie Bloemhoff publiceert regelmatig over ethiek, reflectie en Moreel Beraad in de gezondheidszorg en jeugdhulp