november 2019


Ter gelegenheid van de Week van reflectie zijn bestuurders, Inspectie, zorgprofessionals en andere betrokkenen uitgenodigd om een blog te schrijven.

 

'Met hart en ziel voor goede zorg'

Het spreekuur van mijn huisarts loopt altijd uit, maar in de wachtkamer hoor je nooit iemand klagen. Hoe dat komt? Als je eenmaal binnen bent, heeft de dokter alle aandacht voor je. Het maakt hem niet uit of het iets langer duurt dan de geplande tien minuten. 'Dat haal ik later wel in', vertelde hij eens. ‘Als het nodig is, wil ik extra tijd kunnen inruimen voor patiënten.'

Mijn huisarts is een van de vele professionals, die zich elke dag met hart & ziel inzetten voor hun patiënten en cliënten. Deze professionals zijn onze inspiratiebron geweest, toen we (mijn collega Jack van Raay en ik) in 2008 het initiatief namen om jaarlijks de Week van reflectie te organiseren. De Week van reflectie is de week van de praktijk. Tijdens deze week gaan professionals en cliënten in de zorg en jeugdhulp met elkaar in gesprek over goede zorg en de vraag: hoe brengen we de menselijke maat terug in de zorg? Ervaringen met goede zorg worden met elkaar gedeeld.

Een groot aantal zorginstellingen, cliënten- en patiëntenraden, jeugdhulporganisaties en opleidingen werkt enthousiast mee aan de Week van reflectie. Een week lang laten deelnemers zien hoe binnen hun organisatie wordt gewerkt aan de kwaliteit van de zorg. In het hele land vinden inspirerende activiteiten plaats, zoals reflectiebijeenkomsten, filmavonden en symposia. De schijnwerpers staan gericht op de positieve initiatieven in de zorg.

De Week van reflectie is in negen jaar uitgegroeid tot een breed en praktijkgericht netwerk, dat zich elke dag inzet voor de kwaliteit van de zorg. Zo is er een inspirerende samenwerking ontstaan met LOC. De Week van reflectie en LOC vinden elkaar in de gezamenlijke passie: goede zorg; zorg met compassie en aandacht. LOC werkt al een aantal jaren mee aan het kick-off congres van de Week van reflectie, met mooie workshops over waardevolle zorg en cliëntparticipatie. Ook dit jaar werkt LOC mee aan het Week van reflectie congres, dat op 21 november 2016 plaatsvindt. LOC en Week van reflectie: twee dynamische organisaties die elkaar versterken en inspireren, in het belang van professionals, cliënten en patiënten. Een samenwerking waaruit de komende jaren nog meer ‘goede zorg’ initiatieven zullen voortkomen.

AnneMarie Bloemhoff,
Initiator en organisator Week van reflectie, en auteur van o.a. Bezield besturen en Jeugdzorg in beweging