november 2020


Ter gelegenheid van de Week van reflectie zijn bestuurders, Inspectie, zorgprofessionals en andere betrokkenen uitgenodigd om een blog te schrijven.

 

De kracht van saamhorigheid en verbinding tijdens coronacrisis

'Ik spreek niet graag over zorghelden, maar het zijn wel toppers...', stelt Linda Tielen, teamleider Prisma. 'Ze zijn loyaal aan de bewoners en aan elkaar. Ik ben dankbaar dat ik met deze kanjers mag werken, en dat er een besef is dat wij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.' Linda Tielen over haar ervaringen en dilemma's tijdens de coronacrisis: besmette bewoners, besmette medewerkers, de zorg die overbelast raakt, hoe zorg je dan goed voor je medewerkers, saamhorigheid en verbinding.

Het is zaterdagmiddag en ik ben bij mijn ouders 'op de koffie', als ik gebeld word door een van de verpleegkundigen. 'Ik ben positief getest op het coronavirus', zegt ze. Vanaf dat moment ben ik hoog alert. We nemen de protocollen door en handelen direct volgens de richtlijnen. Natuurlijk schiet er ook direct door mijn hoofd wanneer ik voor het laatst in het hospice ben geweest, en of mijn ouders nu ook risico’s lopen.

Maar dit telefoontje was helaas niet de laatste melding van een positief geteste medewerker...later in de week volgen nog vier telefoontjes van medewerkers die positief getest zijn op COVID 19. Het rooster komt direct onder druk te staan. We werken met een klein team, die specialistische zorg levert. We maken geen gebruik van invalkrachten. Daarnaast is het herfstvakantie, en zijn er dus medewerkers op een welverdiende vakantie.

Preventief testen

We besluiten, na intern overleg, alle bewoners en teamleden preventief te laten testen. Een spannende periode…..toch lijkt er direct een saamhorigheid te ontstaan. Alle diensten worden ingevuld met de medewerkers die nog aan het werk zijn, en samen wordt er bedacht hoe we de zorg voor de bewoners zo goed mogelijk in kunnen vullen. Geweldig om te zien welke energie er vrijkomt.

Maar het hield niet op...helaas kwamen er uit het preventief onderzoek nog meerdere besmettingen bij van zowel medewerkers als bewoners. Samen met het team gingen we op zoek hoe we de zorg anders konden gaan organiseren. We verdeelden de voorziening in een zogenaamde 'besmette kant' en een zogenaamde 'schone kant', zodat we de risico’s op besmettingen zo klein mogelijk maakten. Steeds stemden wij af met de familieleden, en was het de kunst om de balans te houden tussen hen voorzien van informatie en zorgvuldig om te gaan met de privacy van betrokkenen.

Krachtig team

In een dergelijke crisissituatie wil ik eigenlijk nabij zijn bij het team en de bewoners, maar het was niet verstandig gezien de risico’s op eventuele besmettingen. Het voelt tegennatuurlijk, maar het team was krachtig. Zij hielden mij ook de spiegel voor dat het juist fijn was dat ik op afstand mee dacht, en zaken kon organiseren vanuit de buitencirkel. We hadden verbinding met elkaar.

Op het moment dat de eerste medewerkers weer uit quarantaine mochten en weer terug aan het werk konden, leefden we met elkaar naar de tweede preventieve test. De test die gedaan zou worden na de incubatietijd van het COVID 19 virus. De sfeer werd meer ontspannen en we hadden goede hoop, omdat medewerkers geen klachten lieten zien. Maar toch werden we nog verrast door twee positief geteste medewerkers, en kwam het rooster opnieuw onder spanning te staan. Het was duidelijk merkbaar dat het team vermoeid begon te raken, en het onbegonnen werk was om hen weer terug te laten komen. Dit is dus precies wat we al maanden horen op televisie….de zorg raakt overbelast en wat is dan wijsheid om te doen? De bewoners vragen om specialistische zorg, dus we moeten door….maar hoe zorg ik dan goed voor 'mijn' medewerkers.

Ik spreek niet graag over zorghelden, maar het zijn wel toppers….Ze zijn loyaal aan de bewoners en aan elkaar. Ik ben dankbaar dat ik met deze kanjers mag werken, en dat er een besef is dat wij onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Linda Tielen, Teamleider Stichting Prisma

Reacties

'Teamleider waar je op kunt bouwen' : Susan Meijs