Ambassadeurs leveren met hun expertise op het gebied van ethische reflectie en moreel beraad een actieve bijdrage aan de Week van reflectie in de (jeugd)zorg. Ze organiseren tijdens de Week van reflectie binnen hun eigen organisatie activiteiten. Ook zetten ze zich ervoor in het initiatief breed onder de aandacht te brengen.
De ethiek – het moreel beraad in het bijzonder – staat in de Nederlandse gezondheidszorg vol in de belangstelling. Het is een voorrecht in deze tendens een rol te spelen: oriëntatie op ethische vragen is van belang in het genuanceerd afwegen van de juiste beslissing op het juiste moment. Daarnaast weet een goed moreel beraad deelnemers te raken als een frisse douche die hen herinnert aan hun oorspronkelijke drijfveren om het vak in te gaan, en daarin te volharden. Een zorgvuldige bespreking biedt erkenning voor de enorme verantwoordelijkheid die zij dragen. Kritische reflectie wakkert nieuwsgierigheid aan: de kunst van het vragen stellen (essentie van een goed moreel beraad) roept nieuwe vragen op en opent nieuwe perspectieven. Die kunnen bijdragen aan verbetering van zorg, maar zeker ook aan empowerment van medewerkers. Mijn ambassadeurschap draag ik vanuit mijn programmaleiderschap moreel beraad op GGNet; een instelling voor psychiatrische zorgverlening. Hier bevindt zich de grootste moreel beraad-praktijk van Europa. Ism VUmc Amsterdam doe ik promotie-onderzoek naar de implementatie van moreel beraad. Nu de klinische ethiek aan belangstelling wint, komen er steeds meer vragen over hoe ethiek-activiteiten te implementeren.
De Week van Reflectie heeft mijn volle sympathie: een platform voor creatieve, alternatieve en laagdrempelige vormen van ethiek-activiteiten, en voor theoretische verdieping en uitwisseling. De jaarlijkse landelijke activiteiten-agenda is daarmee een feest van diversiteit, een bron van inspiratie. Wat anders is er te zeggen dan: doe mee!
Frouk Weidema, programmaleider moreel beraad GGNet