Startcongres Week van reflectie,
maandag 25 november 2019

'De cliënt centraal; hoe moeilijk is dat?'

'Betrokkenen in de langdurige zorg en ondersteuning voelen elke dag opnieuw hoeveel weerstand het opwekt, hoezeer het uitput en ontmoedigt wanneer je niet echt 'het goede' kunt doen voor cliënten', stelt Illya Soffer, directeur Ieder(in), in haar presentatie. 'Reflecteren op deze ongemakkelijke waarheid tussen droom en daad is heel lastig, maar levensreddend voor goede zorg.'

Als er iets is dat mij steeds weer verwondert, is het de stelselmatige mismatch tussen vraag en aanbod in de langdurige zorg en ondersteuning.

Hoe kan het dat ondanks dat iedereen beoogt om 'het goede' voor hen te doen, mensen met een langdurige zorg- of ondersteuningsvraag zich zo vaak niet gehoord, begrepen en geholpen voelen?

We spreken met groot gemak over 'de cliënt centraal', 'persoonsgerichte zorg' en 'de bedoeling'. Maar hoe moeilijk is het, om werkelijk vanuit de bedoeling en de bedoelde cliënt te denken en werken?

Betrokkenen in de langdurige zorg en ondersteuning voelen elke dag opnieuw hoeveel weerstand het opwekt, hoezeer het uitput en ontmoedigt wanneer je niet echt 'het goede' kunt doen voor cliënten. Reflecteren op deze ongemakkelijke waarheid tussen droom en daad is heel lastig, maar levensreddend voor goede zorg.

Illya Soffer
directeur Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte

Meer informatie

AnneMarie Bloemhoff & Jack van Raay, organisatoren Week van reflectie congres, beantwoorden graag uw vragen: telefoon 0641 25 60 04 of e-mail info@weekvanreflectie.nl