Week van reflectie congres 2018
Masterclass 'Hart voor goede zorg; Tijd voor reflectie & ethiek'

'Stilstaan met compassie'

Door af en toe stil te staan bij wat er écht gebeurt en wat dat betekent, heb ik geleerd mijn gevoel en gedrag beter te begrijpen. Ik denk dat ik daardoor ook de gevoelens en het gedrag van de ander beter begrijp en hoe alles op elkaar ingrijpt. Dat werkt nu anders dan toen ik een jonge arts was.

Ik heb geleerd gebeurtenissen door mijn hoofd te laten gaan en dat te scheiden van emoties. Vaak lukt dat tijdens mijn dagelijks rondje hardlopen, alleen of juist met iemand samen. Als iets mij echt geraakt heeft, weet ik nu dat ook die emotie weer voorbij gaat en een nachtje slapen wonderen doet. Toch zijn er steeds weer momenten waarop ik merk hoeveel er nog te leren valt.

Het lukt zeker niet altijd, maar ik probeer met compassie en zonder oordeel te luisteren, om echt te doorvoelen wat collega-inspecteurs of zorgverleners doormaken met alle hectiek en ambities van deze tijd. Daar even bij stilstaan, dat stemt mij mild.

Dr. Ronnie van Diemen
Inspecteur-generaal Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Lees de presentatie van Ronnie van Diemen...

Meer informatie

AnneMarie Bloemhoff & Jack van Raay, organisatoren Week van reflectie congres, beantwoorden graag uw vragen: telefoon 0641 25 60 04 of e-mail info@weekvanreflectie.nl


Ronnie van Diemen
dr. Ronnie van Diemen