Prof. dr. Heleen Dupuis gaat in op de vraag of in de langdurige zorg voldoende aandacht dan wel ruimte is voor moreel beraad. Ook zal zij de voorwaarden formuleren die moreel beraad faciliteren, op de werkvloer, maar ook op het niveau van het management. De allereerste voorwaarde is ‘awareness’ (bewustzijn/begrip) van de verzorgers, verpleegkundigen en artsen. Die is niet altijd aanwezig. Eerder is soms sprake van ontkenning: ‘Je hebt toch geen keus’ (bijvoorbeeld bij plaatsing van een peg-sonde!).
Medische ethiek gaat altijd uiteindelijk over één vraag: wel of niet behandelen? Die vraag behoort voortdurend aan de orde te zijn bij beslissingen inzake medische of verpleegkundige maatregelen. Raden van bestuur van de instellingen zouden moreel beraad moeten faciliteren en organiseren. Dit kan op diverse manieren: door het instellen van een medisch-ethische commissie, door een verplichting tot moreel beraad op te leggen aan de locatiemanagers, maar allereerst door trainingen van al het personeel op het punt van ‘bewustzijn en begrip’ .
Prof. dr. Heleen Dupuis, emeritus hoogleraar medische ethiek van de Rijksuniversiteit Leiden, lid van de Eerste Kamer, voormalig voorzitter van de Ethische Adviesraad van Sanquin en voormalig vicevoorzitter van de Commissie medische ethiek van het Leids Universitair Medisch Centrum. Heleen Dupuis is sinds 2009 voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en voorzitter van een Raad van Toezicht in de verpleeghuiszorg.
Communicatie Company, initiator & organisator symposium Passie voor zorg,
telefoon 020 - 626 65 29, e-mail info@communicatie-company.com