‘Zou het zo kunnen zijn dat we meer nodig hebben dan alleen gespreksmodellen, namelijk morele theorieën die onze blik kritisch scherpen? En zou de zorgethiek ons hier niet een bijzondere dienst kunnen bewijzen?’ Deze vragen staan centraal in de lezing, die prof. dr. Carlo Leget verzorgt tijdens het symposium Hart voor kwaliteit en professionaliteit dat op 25 november 2013 plaatsvindt ter gelegenheid van de kick-off van de Week van reflectie. Een lezing aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.
Morele reflectie in de zorg vindt dikwijls plaats in de vorm van casuïstiekbesprekingen. Dat heeft vele voordelen: het is concreet, behapbaar, oplossingsgericht en sluit aan bij de belevingswereld van de betrokkenen. Maar als we naar de verschillende methoden kijken, valt iets op: morele reflectie blijft veelal binnen het speelveld dat tevoren door een instelling vastgesteld is.
Dat betekent dat er minder gereflecteerd wordt op meer fundamentele kwesties, zoals de wijze waarop wij tegen gezondheid en ziekte aankijken, de zorg inrichten, kwetsbaarheid wegdrukken of geen oog hebben voor sturende machtsverhoudingen.
Zou het zo kunnen zijn dat we dus eigenlijk meer nodig hebben dan alleen gespreksmodellen, namelijk morele theorieën die onze blik kritisch scherpen? En zou de zorgethiek ons hier niet een bijzondere dienst kunnen bewijzen?
Prof. dr. Carlo Leget is hoogleraar zorgethiek en geestelijke begeleidingswetenschappen aan de Universiteit voor Humanistiek en bijzonder hoogleraar ethische en spirituele vragen in de palliatieve zorg aan dezelfde universiteit
Communicatie Company, initiator & organisator symposium Hart voor kwaliteit en professionaliteit,
telefoon 020 - 626 65 29, e-mail info@communicatie-company.com