twitterbutton
Medisch Centrum Leeuwarden
organiseert symposium ‘Familie-ethiek’

De Stuurgroep Ethiek van Medisch Centrum Leeuwarden organiseert in het kader van de Week van reflectie op maandag 25 november 2013 een symposium met als thema Het wordt tijd voor familie-ethiek in de zorg. Een inspirerend programma met een lezing van Marian Verkerk, hoogleraar Zorgethiek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, en bijdragen van Martin Schram, directeur MCL, verpleegkundigen en familie van patiënten.

‘Ethiek in de zorg is te veel gericht op het individu’, stelt prof. dr. Marian Verkerk. ‘Zorgverleners zijn er op gericht hun patiënten zo goed mogelijk te informeren over hun gezondheid, zodat zij zelfstandig een besluit kunnen nemen. Maar medische zorg is niet alleen van groot belang voor individuele patiënten. Ook voor familieleden en naasten van de patiënt kunnen medische beslissingen grote gevolgen hebben. Zorgverleners hebben echter nauwelijks mogelijkheden om naasten van de patiënten bij de zorg te betrekken. Wetgeving en richtlijnen in de zorg stellen het individu centraal, terwijl patiënten heel veel keuzes in samenspraak met naasten maken.’ Hier moet volgens Marian Verkerk meer aandacht voor komen.

Medische ethiek

‘In haar lezing staat Marian Verkerk uitgebreid stil bij de medische ethiek, die door de gerichtheid op het individu ook tekortkomingen vertoont’, licht de Stuurgroep Ethiek toe in haar uitnodiging. ‘Stel, bij een bloedonderzoek wordt vastgesteld dat ik door een aangeboren afwijking een sterk verhoogd risico op kanker heb. Die diagnose kan ook voor mijn familieleden grote gevolgen hebben: misschien lopen zij hetzelfde risico. Maar moeten ze op de hoogte worden gesteld? Misschien willen ze helemaal niet weten wat voor risico ze lopen. Zorgverleners weten lang niet altijd wat ze met zulke kwesties aan moeten en de medische ethiek biedt ze nauwelijks houvast.’

Betrokkenheid familie patiënt

‘Vaak is de familie van een patiënt positief betrokken. Zorgverleners en ethici mogen hun ogen niet sluiten voor de negatieve invloed die van families kan uitgaan. Wanneer een vrouw, na jaren vol huiselijk geweld, op aandringen van haar man voor een abortus kiest, wat voor keuze is dat dan/wat voor rol speelt de relatie hierbij? En hoe moet de zorgverlener hiermee omgaan? Ook op dit soort vragen valt niet zo een twee drie een eenduidig antwoord te geven.’

Praktijkvoorbeelden, lezing en dialoog

Het symposium wordt geopend door drs. Martin Schram, directeur MCL. Daarna is er aandacht voor twee praktijkvoorbeelden, toegelicht door verpleegkundigen en familie van patiënten. ‘In de voorbeelden schoot het denken vanuit de autonome patiënt tekort om goede zorg te kunnen verlenen’, aldus de Stuurgroep Ethiek. ‘Door oog en oor te hebben voor de context van de patiënt hebben in deze voorbeelden zorgverleners toch kans gezien om zowel de patiënt als zijn/haar naaste(n) op een zorgvuldige wijze bij te staan.’ Marian Verkerk zal deze praktijkverhalen in haar lezing meenemen. Zoals gebruikelijk op de symposia van de Stuurgroep Ethiek MCL vormt de dialoog met deelnemers een belangrijk onderdeel van het programma. Na de lezing is er alle ruimte voor vragen en opmerkingen uit de zaal.

Praktische informatie

Datum: Maandag 25 november 2013
Tijd: 16.00 - 18.00 uur; vanaf 15.30 uur ontvangst met koffie/thee; na afloop hapje&drankje
Plaats: Pieter Bonnema Auditorium, MCL, Henri Dunantweg 2, Leeuwarden
Voor wie: medewerkers Medisch Centrum Leeuwarden

Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.
U kunt zich aanmelden via e-mail b.v.remmerden@znb.nl

Meer informatie

Stuurgroep Ethiek, Ben van Remmerden, e-mail b.v.remmerden@znb.nl