GGNet organiseert minisymposium
‘Omgaan met verzoeken om hulp bij zelfdoding’
Het College van geneesheer-directeuren GGNet en de Moreel Beraadgroep GGNet organiseren in de Week van reflectie op dinsdag 25 november een minisymposium rondom het thema Omgaan met verzoeken om hulp bij zelfdoding. Aan het minisymposium wordt deelgenomen door psychiaters en AIO’s, werkzaam binnen GGNet.
Verzoeken om hulp bij zelfdoding onder psychiatrisch patiënten nemen toe. In sommige gevallen wordt ingestemd met zo’n verzoek, en wordt de hulp bij zelfdoding ten uitvoer gebracht. Hoewel beleid op dit punt al enkele jaren bekend en actief is, blijkt er in de praktijk terughoudendheid te zijn om openlijk met patiënten over hulp bij zelfdoding in gesprek te gaan.
Ervaringen van psychiaters
Het minisymposium dat het College van geneesheer-directeuren GGNet en de Moreel Beraadgroep GGNet op 25 november 2014 organiseren, vertrekt vanuit ervaringen van psychiaters met betrekking tot dit thema. Vanuit verschillende invalshoeken wordt naar het fenomeen gekeken. Ook worden de richtlijnen rond verzoeken om hulp bij zelfdoding nogmaals aan de orde gesteld, maar steeds vanuit de vraag: hoe positioneer jij je in je praktijk ten opzichte van deze richtlijnen?
Zorgvuldig proces
Vanzelfsprekend roept zowel het verzoek tot, als de uitvoering van hulp bij zelfdoding grote morele vragen op, zeker voor psychiaters in de rol van eerst-aangesprokene én eindverantwoordelijke in de behandeling. Wanneer handel ik juist, wanneer is een proces zorgvuldig? Mag ik een patiënt ook afwijzen? Of een psychiater er rechtstreeks mee te maken heeft gehad of niet, de mogelijkheid dat een dergelijk verzoek komt, bestaat zeker. Een goede voorbereiding hierop draagt bij aan een uiteindelijk zorgvuldig proces.
Waarden en normen
Om de psychiaters van GGNet te faciliteren in het zoeken, ontdekken en/of ontwikkelen van hun eigen standpunt in deze kwestie, bevat het programma ondermeer een moreel beraad. Hierin staat niet het debat of de discussie centraal, maar het zoeken naar wederzijds, diepgaand begrijpen/verstaan om van elkaar te leren. In dit moreel beraad wordt onderzocht welke waarden en normen doorslaggevend kunnen zijn in de keuzes die gemaakt (moeten) worden in deze moreel zo delicate praktijk.
Sprekers
Aan het minisymposium wordt meegewerkt door diverse sprekers: psychiaters verbonden aan GGNet en Sigrid Spijkers, geneesheer-directeur. Gespreksleiders moreel beraad: Leonard van Wijk en Jos de Munnink, senior-gespreksleiders. Dagvoorzitter: Froukje Weidema, programmaleider moreel beraad GGNet.
Praktische informatie
Datum: dinsdag 25 november 2014
Tijd: 15.30 - 19.00 uur
Plaats: De Kamp GGNet, Vordenseweg 12, Warnsveld
Voor wie: uitsluitend toegankelijk voor genodigden