top leergang

Start donderdag 5 september 2024

Leergang 'Ethiek in de zorg'

Praktijkgericht, inspirerend en interactief


De praktijkgerichte Leergang ‘Ethiek in de zorg’ gaat op donderdag 5 september 2024 van start. De Leergang biedt een afwisselend programma met inspirerende presentaties, workshops van toonaangevende gastsprekers, en alle ruimte voor interactie, reflectie en persoonlijke feedback. U krijgt praktische tips en handvatten om ethiek succesvol te ontwikkelen in uw organisatie, en medewerkers hierbij optimaal te betrekken. Uniek in de Leergang: u ontwikkelt uw persoonlijk Werkplan Ethiek, waarmee u geïnspireerd verder kunt in uw organisatie. U bent van harte welkom.

Uw eigen praktijk is uitgangspunt in de succesvolle Leergang 'Ethiek in de zorg'. Deelnemers zijn enthousiast over de Leergang vanwege de praktijkgerichte opzet en het Werkplan Ethiek, met een concreet stappenplan. De Leergang is een initiatief van Ethiek Academy, voortgekomen uit de Week van reflectie.

Ethiek succesvol ontwikkelen

moreel beraad

De Leergang is een inspiratiebron voor u en uw organisatie. U krijgt praktische tips en handvatten om ethiek succesvol (verder) te ontwikkelen in uw organisatie, en medewerkers hierbij optimaal te betrekken. U krijgt nieuwe ideeën en inzichten om ethiek onder de aandacht te houden en te implementeren, en structureel ruimte te maken voor ethische reflectie en moreel beraad. De Leergang inspireert om ethiek in de zorg vanuit een andere invalshoek te bekijken. Tijdens elke studiedag wordt gekeken hoe u de nieuwe ideeën en inzichten kunt toepassen in uw eigen organisatie.

illustratie leergang ethiek in de zorg

Persoonlijk Werkplan Ethiek

Uniek in de Leergang: u ontwikkelt uw persoonlijk Werkplan Ethiek, toegespitst op uw eigen organisatie. Het Werkplan Ethiek bevat onder andere een stappenplan en concrete aanbevelingen om geïnspireerd verder te gaan met ethiek en moreel beraad in uw organisatie. U ontvangt na afloop van de Leergang uw professioneel vormgegeven Werkplan Ethiek.

Workshops toonaangevende sprekers

Toonaangevende sprekers verzorgen interactieve workshops over actuele thema's. Voor elke nieuwe editie van de Leergang worden gastsprekers uitgenodigd. Aan de Leergang werk(t)en mee: Eric Zwennis, voorzitter Raad van Bestuur De Zijlen; prof. dr. Joris Slaets, emeritus hoogleraar ouderenzorg; prof. dr. Inez de Beaufort, emeritus hoogleraar gezondheidsethiek; en drs. Elske Marije Abma, internist ouderengeneeskunde Universitair Medisch Centrum Groningen, betrokken bij het regionale reflectie onderwijs.

Inspirerend programma Leergang

De Leergang 'Ethiek in de zorg' bestaat uit vijf inspirerende studiedagen met praktijkgerichte modules, en een terugkombijeenkomst. Uw eigen praktijk is uitgangspunt. U krijgt tijdens elke studiedag praktische tips en handvatten, toegespitst op uw organisatie. De Leergang biedt u richting en inzicht in strategische keuzes om ethiek succesvol te ontwikkelen in uw organisatie.

 • Module 1: Ethiek in de praktijk

  Met uw eigen organisatie als uitgangspunt. Verdieping ethiek, zorgethiek, waarden en normen. Visie en missie. U maakt kennis met inspirerende praktijkvoorbeelden.
 • Module 2: Succesvol ontwikkelen ethiek

  Ruimte maken voor moreel beraad. Collega's optimaal betrekken. Jaarplan en meerjarenplan. Opzetten succesvolle structuur en netwerk van ambassadeurs.
 • Module 3: Communicatie & publiciteit

  Persoonlijk leiderschap. Hoe houd je ethiek onder de aandacht. Samenwerking en verbinding in de organisatie.
 • Module 4: Ontwikkelen persoonlijk Werkplan Ethiek

 • Module 5: Strategie en toekomst

  Handvatten en aanbevelingen 'succesvol ontwikkelen ethiek'.
moreel beraad in de praktijk

Praktische tips en handvatten

U krijgt aanbevelingen op basis van jarenlang onderzoek naar succesvolle praktijkvoorbeelden ethiek, reflectie en moreel beraad. Aan de hand van de aanbevelingen krijgt u praktische tips en handvatten om geïnspireerd verder te kunnen gaan met ethiek, reflectie en moreel beraad binnen uw organisatie.

Studieopdrachten

Deelnemers krijgen studieopdrachten toegestuurd, ter voorbereiding van elke scholingsdag. Deelnemers ontvangen feedback op de studieopdrachten. Scholingsopdrachten zijn onderdeel van de Leergang.

Kleine groep deelnemers

De kleine groep deelnemers biedt alle ruimte voor reflectie, dialoog, en persoonlijke feedback. We streven naar een zo divers mogelijk samengestelde groep.

Unieke opzet met twee trainers

De Leergang wordt verzorgd door twee trainers. Extra aandacht voor u als deelnemer. De studiedagen worden verzorgd door ethici AnneMarie Bloemhoff en Jack van Raay, trainers, coaches en adviseurs ethiek, moreel beraad en persoonlijk leiderschap. Beide trainers verzorgen al jarenlang onder meer de succesvolle opleiding 'Gespreksleider moreel beraad' en de Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg'.

Voor wie

Verpleegkundigen, verzorgenden; verpleegkundig specialisten; leidinggevenden en directeuren in de zorg; geestelijk verzorgers; leden Commissie Ethiek, (zorg)ethici, adviseurs ethiek; artsen, specialisten, beleidsmedewerkers; jeugdzorgprofessionals; sociaal werkers; leden Verpleegkundige Adviesraad (VAR); leden Cliëntenraad; cliëntondersteuners; cliënten; en andere geïnteresseerden in de zorg, jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg, jeugdbescherming, sociale sector en welzijn.

korting plaatje

Profiteer van groepskorting

Samen met een collega meedoen? Profiteer van het speciale aanbod: elke 2e deelnemer van dezelfde organisatie ontvangt 50 procent korting op de deelnameprijs.

Aanmelden voor Leergang

Meld u snel aan voor de bijzondere Leergang. Uw bijdrage voor vijf inspirerende studiedagen: € 2.375,-  p.p. inclusief lunch, koffie/thee, documentatie, en voor elke deelnemer het boek 'Dilemma's delen'.
Prijzen exclusief BTW

Praktische informatie

De Leergang bestaat uit vijf studiedagen van 9.30 - 16.00 uur.
Data: donderdag 5 september 2024, 3 oktober, 31 oktober en 21 november en
donderdag 19 december 2024
Plaats: Amersfoort

Meer informatie

Meer weten over de Leergang? Het Reflectieteam beantwoordt met veel plezier je vragen:
telefoon 064 125 60 04 of per mail...

(Kleine wijzigingen voorbehouden)
Op al onze bijeenkomsten zijn algemene leveringsvoorwaarden van toepassing