Start donderdag 3 oktober 2024

Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg'

Praktijkgericht, inspirerend en interactief


De inspirerende Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg' gaat donderdag 3 oktober 2024 van start. Jouw eigen praktijk is uitgangspunt. Je krijgt handvatten om ethiek succesvol te organiseren en implementeren, en collega’s hierbij te betrekken. En je krijgt praktische tips om ruimte te maken voor reflectie en moreel beraad. Uniek in de Leergang: je ontwikkelt jouw persoonlijk Werkplan Ethiek. Met deze bijzondere Leergang kun je geïnspireerd verder met ethiek in jouw organisatie.

De Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg' is inmiddels succesvol verzorgd voor deelnemers in het hele land. Deelnemers zijn enthousiast over de Leergang vanwege de praktijkgerichte opzet en het Werkplan Ethiek, met een concreet stappenplan.

Ethiek succesvol ontwikkelen

moreel beraad

Hoe houd je ethiek onder de aandacht? Hoe zorg je dat er in de dagelijkse praktijk ruimte is voor moreel beraad? Je krijgt handvatten om ethiek succesvol te organiseren en implementeren, en collega’s hierbij te betrekken. En je krijgt praktische tips om in de dagelijkse praktijk ruimte te maken voor reflectie en moreel beraad. De Leergang inspireert om ethiek in de zorg vanuit een andere invalshoek te bekijken. Je krijgt nieuwe ideeën en inzichten om ethiek onder de aandacht te houden. Tijdens elke scholingsdag wordt gekeken hoe je de nieuwe ideeën en inzichten kunt toepassen in jouw organisatie.

illustratie leergang ethiek in de zorg

Persoonlijk Werkplan Ethiek

Uniek in de Leergang: je ontwikkelt jouw persoonlijk Werkplan Ethiek, toegespitst op jouw organisatie. Het Werkplan Ethiek bevat onder andere een stappenplan en concrete aanbevelingen om geïnspireerd verder te gaan met ethiek en moreel beraad in jouw organisatie. Je ontvangt na afloop van de Leergang jouw professioneel vormgegeven Werkplan Ethiek.

Workshops toonaangevende sprekers

Toonaangevende gastsprekers verzorgen interactieve workshops over actuele thema's. Voor elke nieuwe editie van de Leergang worden gastsprekers uitgenodigd. Aan de Leergang werk(t)en mee: Eric Zwennis, voorzitter Raad van Bestuur De Zijlen; prof. dr. Joris Slaets, emeritus hoogleraar ouderenzorg; prof. dr. Inez de Beaufort, emeritus hoogleraar gezondheidsethiek; en drs. Elske Marije Abma, internist ouderengeneeskunde Universitair Medisch Centrum Groningen, betrokken bij het regionale reflectie onderwijs.

moreel beraad in de praktijk

Praktische tips en handvatten

e krijgt aanbevelingen op basis van jarenlang onderzoek naar succesvolle praktijkvoorbeelden ethiek, reflectie en moreel beraad. Aan de hand van de aanbevelingen krijg je praktische tips en handvatten om geïnspireerd verder te kunnen gaan met ethiek, reflectie en moreel beraad binnen jouw organisatie.

Inspirerend programma Leergang

De Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg' bestaat uit vier scholingsdagen met inspirerende presentaties, workshops van toonaangevende gastsprekers, en alle ruimte voor interactie, reflectie en persoonlijke feedback. Jouw eigen praktijk is uitgangspunt. Je krijgt tijdens elke scholingsdag praktische tips en handvatten, toegespitst op jouw organisatie. De Leergang biedt richting en inzicht in strategische keuzes om ethiek succesvol te organiseren en implementeren in jouw organisatie.

Aandacht wordt besteed aan:

  • Ethiek in de praktijk
  • Kennismaken met inspirerende praktijkvoorbeelden
  • Ethiek succesvol organiseren en implementeren
  • Ruimte maken voor moreel beraad
  • Communicatie en publiciteit
  • Persoonlijk Werkplan Ethiek
  • Strategie en toekomst

Studieopdrachten

Deelnemers krijgen studieopdrachten toegestuurd, ter voorbereiding van elke scholingsdag. Deelnemers ontvangen feedback op de studieopdrachten. Scholingsopdrachten zijn onderdeel van de Leergang.

Kleine groep deelnemers

De kleine groep deelnemers biedt alle ruimte voor reflectie, dialoog, en persoonlijke feedback. We streven naar een zo divers mogelijk samengestelde groep.

Unieke opzet met twee trainers

De opleiding 'Gespreksleider moreel beraad' heeft een unieke opzet met twee trainers. Dit betekent extra aandacht en ruimte voor feedback voor u als deelnemer. De Leergang wordt verzorgd in samenwerking met gastsprekers.

korting plaatje

Profiteer van groepskorting

Samen met een collega meedoen? Profiteer van het speciale aanbod: elke 2e deelnemer van dezelfde organisatie ontvangt 50 procent korting op de deelnameprijs.

Aanmelden voor Leergang

Meld je snel aan voor de bijzondere Leergang. Jouw bijdrage voor vier inspirerende studiedagen: € 1.975 p.p. inclusief lunch, koffie/thee, documentatie, en voor elke deelnemer het boek 'Dilemma's delen'.
Prijzen exclusief BTW

Praktische informatie

De Leergang bestaat uit vier inspirerende scholingsdagen; start 3 oktober 2024
Tijd: van 10.00 - 16.00 uur
Data: donderdag 3 oktober, donderdag 31 oktober, donderdag 21 november en
donderdag 6 februari 2025
Plaats: Amersfoort

Voor wie

Verpleegkundigen, verzorgenden; verpleegkundig specialisten; leidinggevenden en directeuren in de zorg; geestelijk verzorgers; leden Commissie Ethiek, (zorg)ethici, adviseurs ethiek; artsen, specialisten, beleidsmedewerkers; jeugdzorgprofessionals; sociaal werkers; leden Verpleegkundige Adviesraad (VAR); leden Cliëntenraad; cliëntondersteuners; cliënten; en andere geïnteresseerden in de zorg, jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg, jeugdbescherming, sociale sector en welzijn.

Meer informatie

Meer weten over de Leergang? Het Reflectieteam beantwoordt met veel plezier je vragen:
telefoon 064 125 60 04 of per mail...

(Kleine wijzigingen voorbehouden)
Op al onze bijeenkomsten zijn algemene leveringsvoorwaarden van toepassing