Startdatum donderdag 17 september 2020

Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg'

Praktijkgericht, interactief en inspirerend

De praktijkgerichte Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg' gaat donderdag 17 september 2020 van start. Een afwisselend programma met inspirerende presentaties, workshops van toonaangevende gastsprekers, en alle ruimte voor interactie en feedback. Jouw eigen praktijk is uitgangspunt. Je krijgt praktische tips en handvatten om ethiek succesvol te ontwikkelen en onder de aandacht te houden in jouw organisatie. Uniek in de Leergang: je ontwikkelt een persoonlijk Werkplan Ethiek.

Deze editie van de Leergang 'Ethiek & moreel beraad in de zorg' vindt plaats in het noorden. Een kleine groep geïnteresseerden kan deelnemen, volgens de richtlijnen van het RIVM. De Leergang is inmiddels diverse keren met succes verzorgd voor geïnteresseerden binnen zorginstellingen in het hele land. Deelnemers zijn enthousiast over de praktijkgerichte en interactieve opzet van het programma.

Ethiek succesvol ontwikkelen

Jouw eigen praktijk is uitgangspunt in de Leergang. Hoe gaat het met ethiek in jouw organisatie? Lukt het om ethiek onder de aandacht te houden? Wat zijn de succesfactoren? Wat zijn de knelpunten? Je krijgt praktische tips en handvatten om ethiek succesvol te ontwikkelen en onder de aandacht te houden in jouw organisatie, en medewerkers hierbij optimaal te betrekken. En je maakt kennis met inspirerende praktijkvoorbeelden.

Workshops toonaangevende sprekers

Toonaangevende sprekers verzorgen interactieve presentaties en workshops over actuele thema's, gericht op 'ethiek in de zorg'. Voor elke nieuwe editie van de Leergang worden gastsprekers uitgenodigd. Aan de Leergang werk(t)en mee: Eric Zwennis, voorzitter Raad van Bestuur De Zijlen; drs. Elske Marije Abma, internist ouderengeneeskunde UMCG; prof. dr. Inez de Beaufort, hoogleraar gezondheidsethiek Erasmus MC; prof. dr. Joris Slaets, emeritus hoogleraar ouderenzorg.

illustratie leergang ethiek in de zorg

Ontwikkelen Werkplan Ethiek

Uniek in de Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg': je ontwikkelt jouw persoonlijk Werkplan Ethiek. Het Werkplan Ethiek bevat onder meer aanbevelingen en een concreet stappenplan, toegespitst op jouw organisatie. Je ontvangt na afloop van de Leergang jouw professioneel vormgegeven Werkplan Ethiek, waarmee je meteen aan de slag kunt in jouw organisatie.

moreel beraad in de praktijk

Praktische tips en handvatten

Tijdens elke studiedag wordt gekeken hoe je de handvatten, aanbevelingen, nieuwe ideeën en inzichten kunt toepassen in jouw organisatie. En je krijgt aanbevelingen op basis van jarenlang onderzoek naar succesvolle praktijkvoorbeelden ethiek, reflectie en moreel beraad. Aan de hand van jouw eigen ervaringen en de aanbevelingen krijg je praktische tips en handvatten om geïnspireerd verder te kunnen gaan met ethiek, reflectie en moreel beraad binnen jouw organisatie.

Inspirerend programma Leergang

De Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg' is opgebouwd uit praktijkgerichte modules, verdeeld over vijf inspirerende studiedagen. Er is alle ruimte voor reflectie, dialoog, en persoonlijke feedback.

Afwisselende werkvormen

Deelnemers aan de Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg' kunnen afwisselende werkvormen verwachten: interactieve presentaties, studieopdrachten, workshop, individuele sessie, en presentatie eindopdracht.

Studieopdrachten

Deelnemers krijgen studieopdrachten toegestuurd, ter voorbereiding van elke studiedag. Deelnemers ontvangen feedback op de studieopdrachten. Studieopdrachten zijn onderdeel van de Leergang.

Kleine groep deelnemers

De kleine groep deelnemers (maximaal 6) staat garant voor de interactieve opzet, alle ruimte voor reflectie en dialoog, en persoonlijke feedback. U krijgt de exclusieve gelegenheid om kennis te delen met collega's uit andere zorgorganisaties. We streven naar een zo divers mogelijk samengestelde groep.

Aanmelden voor de Leergang: reflectieteam@weekvanreflectie.nl

Praktische informatie

De Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg’ bestaat uit vijf inspirerende studiedagen,
en een gratis terugkomsessie.
Data: donderdag 17 september, 8 oktober, 5 november, 26 november 2020. Slotdatum in overleg met de deelnemers
Tijd: 10.00 - 16.00 uur; ontvangst met koffie/thee vanaf 9.30 uur
Locatie: Bedum
Deelnameprijs: € 1975 p.p. inclusief lunch, koffie/thee, documentatie, en voor elke deelnemer het boek 'Bezield besturen' en de Dilemmakaart. Prijzen exclusief BTW

Voor wie

Verpleegkundigen, verzorgenden, jeugdhulpprofessionals, geestelijk verzorgers, leidinggevenden en directeuren in de zorg en jeugdhulp, leden Commissie Ethiek en Medisch Ethische Commissie, (zorg)ethici, artsen, specialisten, cliëntondersteuners, sociaal werkers, beleidsmedewerkers, leden Verpleegkundige Adviesraad (VAR), communicatiemedewerkers, en andere geïnteresseerden in de zorg, jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg, jeugdbescherming, sociale sector en welzijn.

Meer informatie

Vragen over de Leergang? Het Reflectieteam beantwoordt met veel plezier je vragen: telefoon 064 125 60 04 of e-mail: info@weekvanreflectie.nl


ethiekacademy

'Ethiek en moreel beraad in de zorg' Incompany

De modules van de Leergang kunnen Incompany worden verzorgd. Het Reflectieteam komt graag naar je toe voor een inspirerend programma op maat. Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Reflectieteam, telefoon 064 125 60 04 of per mail: Informatie aanvragen...


(Kleine wijzigingen voorbehouden)
Op al onze bijeenkomsten zijn algemene leveringsvoorwaarden van toepassing


Reflectietraining illustratie leergang ethiek in de zorg
ethiekacademy

 


dilemmakaart De voorkant van Bezield besturen Overzicht van alle publicaties

'AnneMarie Bloemhoff en Jack van Raay inspireren, zijn praktijkgericht en geven handvatten om ethiek in de organisatie op de kaart te zetten'

Geestelijk verzorger, deelnemer Leergang