Activiteitenagenda Week van reflectie 2022

Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis organiseert in Week van reflectie elke dag inspirerende activiteiten


'In de Week van reflectie laten we ons inspireren door de werkgroep ‘Zie je mij’. Ten eerste getuigt deze benadering al van ethisch handelen. Wat kom je hierin tegen als zorgprofessional, wanneer de patiënt bijvoorbeeld heel andere ideeën en wensen heeft dan wij denken. Wat gebeurt er als de patiënt zich (niet) gezien voelt? Hoe stem je af? Wat voor vragen kun je zoal stellen? Verandert persoonsgerichte zorg de aard van je werk? En hoe ga je om met verschil van mening tussen jou en de patiënt?

De werkgroep ‘Zie je mij?’ is op de afdeling Neurochirurgie bezig met persoonsgerichte zorg. Tegelijkertijd wordt in samenwerking met de Universiteit Tilburg een onderzoek naar deze manier van zorgen gedaan. Ethiek stelt de vraag: 'Wat is goede zorg?' In het project ‘Zie je mij’ wordt de zorgprofessional uitgedaagd om buiten de protocollen te denken en af te stemmen met de patiënt rondom verwachtingen en wensen. Men oefent hiermee tijdens de dagelijkse zorg, het noteren in Epic en de diverse ‘vaste’ zorgmomenten zoals opname, zorg en ontslag.'

Filmpje over twee patiënten; 21 t/m 25 november

'Zie je mij': Filmpje over twee patiënten en hun context. Zij gaan beiden ‘eigenzinnig’ om met de behandeling van hun ziek zijn. Hoe ga je hiermee om als zorgprofessional? Het filmpje is tijdens de Week van reflectie aanleiding voor een gesprek op de afdelingen over ‘Zie je mij’.

Kroketlunches: 23 en 25 november

'Zie je mij': Kroketlunches met een workshopkarakter, verzorgd door Patricia van Kasteren, registerpsycholoog NIP/ Arbeid en gezondheid en lid van de werkgroep ‘Zie je mij’. Zorgprofessionals gaan in dialoog vanuit hun ervaring in het project op Neurochirurgie.

'Zie je mij'; hulpmiddel gespreksvoering; 21 t/m 25 november

Zie je mij: Hulpmiddel gespreksvoering. Wordt op de afdelingen door geestelijk verzorgers en aandachtsfunctionarissen Ethiek uitgedeeld en ingeleid.

'Zie je mij': Podcast; 21 november

Vera Heyms (fysiotherapeut en onderzoeker) en Pleun Coopmans (verpleegkundige) gaan dieper in op de ethische vragen die medewerkers in het project tegenkomen. Maandag 21 november op spotify Podcast 'Ethiek in ETZ'.

'Zie je mij: 'Ethiekblog intranet; 21 t/m 25 november

Zie je mij': Ethiekblog intranet; elke dag een ethische vraag. Activiteiten op diverse afdelingen; 21 t/m 25 november 'Zie je mij'': diverse afdelingen organiseren eigen activiteiten .

Workshop 'Ethiek in de praktijk; startcongres Week van reflectie; 21 november

'Zie je mij': José Krijnen, geestelijk verzorger en secretaris commissie ethiek, verzorgt de workshop 'Ethiek in de praktijk' op het landelijk startcongres Week van reflectie. Thema van het startcongres: ‘Hart voor goede zorg; tijd voor ethiek en reflectie.’