Startdatum donderdag 7 mei 2020

Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg'

Praktijkgericht, interactief en inspirerend

De praktijkgerichte Leergang ‘Ethiek en moreel beraad in de zorg’ gaat van start op 7 mei 2020. Een afwisselend programma met inspirerende presentaties, workshops van toonaangevende gastsprekers, en alle ruimte voor interactie, reflectie en persoonlijke feedback. Uw eigen praktijk is uitgangspunt in de Leergang. U krijgt praktische handvatten om ethiek succesvol te ontwikkelen in uw organisatie, en medewerkers optimaal te betrekken. Uniek in de Leergang: u ontwikkelt een persoonlijk Werkplan Ethiek, waarmee u geïnspireerd verder kunt.

De Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg' is inmiddels met veel succes verzorgd voor deelnemers in het hele land. Deelnemers zijn enthousiast over de praktijkgerichte en interactieve opzet van het programma. De Leergang is een initiatief van Ethiek Academy, voortgekomen uit de Week van reflectie.

Ethiek succesvol ontwikkelen

De Leergang is een inspiratiebron voor u en uw organisatie. U krijgt praktische tips en handvatten om ethiek succesvol te ontwikkelen en onder de aandacht te houden in uw organisatie, structureel ruimte te maken voor reflectie en moreel beraad, en medewerkers hierbij optimaal te betrekken. En u maakt kennis met inspirerende praktijkvoorbeelden. U krijgt nieuwe ideeën en inzichten, waardoor u op een andere manier naar ethiek in uw organisatie gaat kijken.

Workshops toonaangevende sprekers

Toonaangevende sprekers verzorgen interactieve presentaties en workshops over actuele thema's, gericht op 'ethiek in de zorg'. Voor elke nieuwe editie van de Leergang worden gastsprekers uitgenodigd. Aan de Leergang werk(t)en mee: Eric Zwennis, voorzitter Raad van Bestuur De Zijlen; drs. Elske Marije Abma, internist ouderengeneeskunde UMCG; prof. dr. Inez de Beaufort, hoogleraar gezondheidsethiek Erasmus MC; prof. dr. Joris Slaets, emeritus hoogleraar ouderenzorg.

illustratie leergang ethiek in de zorg

Ontwikkelen Werkplan Ethiek

Uniek in de Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg': u ontwikkelt uw persoonlijk Werkplan Ethiek. Het Werkplan Ethiek bevat onder meer aanbevelingen en een concreet stappenplan, toegespitst op uw eigen organisatie. U ontvangt na afloop van de Leergang uw professioneel vormgegeven Werkplan Ethiek, waarmee u meteen aan de slag kunt in uw organisatie.

moreel beraad in de praktijk

Praktische tips en handvatten

Tijdens elke studiedag wordt gekeken hoe u de handvatten, aanbevelingen, nieuwe ideeën en inzichten kunt toepassen in uw eigen organisatie. En u krijgt aanbevelingen op basis van jarenlang onderzoek naar succesvolle praktijkvoorbeelden ethiek, reflectie en moreel beraad. Aan de hand van uw eigen ervaringen en de aanbevelingen krijgt u praktische tips en handvatten om geïnspireerd verder te kunnen gaan met ethiek, reflectie en moreel beraad binnen uw organisatie.

Nu met gratis terugkomsessie

U krijgt als deelnemer een gratis terugkomsessie aangeboden (dagdeel). Tijdens de terugkomsessie is er alle ruimte voor vragen en feedback. En er is ruimte om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen. De terugkomsessie vindt plaats op locatie van een van de deelnemers.

Inspirerend programma Leergang

De Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg' is opgebouwd uit praktijkgerichte modules, verdeeld over zes inspirerende studiedagen. Er is alle ruimte voor reflectie, dialoog, en persoonlijke feedback.

Afwisselende werkvormen

Deelnemers aan de Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de praktijk' kunnen afwisselende werkvormen verwachten: interactieve presentaties, studieopdrachten, workshop, individuele sessie, en presentatie eindopdracht.

Studieopdrachten

Deelnemers krijgen studieopdrachten toegestuurd, ter voorbereiding van elke studiedag. Deelnemers ontvangen feedback op de studieopdrachten. Studieopdrachten zijn onderdeel van de Leergang.

Kleine groep deelnemers

De kleine groep deelnemers (maximaal 8) staat garant voor de interactieve opzet, alle ruimte voor reflectie en dialoog, en persoonlijke feedback. U krijgt de exclusieve gelegenheid om kennis te delen met collega's uit andere zorgorganisaties. We streven naar een zo divers mogelijk samengestelde groep.

Aanmelden voor de Leergang: reflectieteam@weekvanreflectie.nl

Praktische informatie

De Leergang 'Ethiek en moreel beraad in de zorg’ bestaat uit zes inspirerende studiedagen
Data: donderdag 7 mei, donderdag 28 mei en donderdag 18 juni 2020.
Na de zomervakantie wordt de Leergang voortgezet op donderdag 17 september, donderdag 8 oktober en donderdag 5 november 2020.
Tijd: 10.00 - 16.00 uur; ontvangst met koffie/thee vanaf 9.30 uur
Locatie: centraal in het land (Amersfoort)
Deelnameprijs: € 1975 p.p. inclusief lunch, koffie/thee, documentatie, en voor elke deelnemer het boek 'Bezield besturen' en de Dilemmakaart. Prijzen exclusief BTW

Voor wie

Verpleegkundigen, verzorgenden, jeugdhulpmedewerkers, artsen, leden Commissie Ethiek, leden Medisch Ethische Commissie, geestelijk verzorgers, (zorg)ethici, ethiekondersteuners, leidinggevenden en directeuren in de zorg, beleidsmedewerkers, leden Verpleegkundige Adviesraad (VAR), communicatiemedewerkers, en andere betrokkenen in de zorg, jeugdhulp, jeugdgezondheidszorg, jeugdbescherming en Welzijn.

Meer informatie

Vragen over de Week van reflectie? Het team Week van reflectie beantwoordt met veel plezier uw vragen: telefoon 06 41256004 of e-mail: Week van reflectie


ethiekacademy

'Ethiek in de zorg' Incompany

De Leergang kan Incompany worden verzorgd. Het Reflectieteam komt graag naar u toe om de Leergang te verzorgen. Het programma kan worden aangepast aan de wensen en vragen van uw organisatie. meer informatie aanvragen


(Kleine wijzigingen voorbehouden)
Op al onze bijeenkomsten zijn algemene leveringsvoorwaarden van toepassing


Reflectietraining illustratie leergang ethiek in de zorg
ethiekacademy

 


dilemmakaart De voorkant van Bezield besturen Overzicht van alle publicaties

'AnneMarie Bloemhoff en Jack van Raay inspireren, zijn praktijkgericht en geven handvatten om ethiek in de organisatie op de kaart te zetten'

Geestelijk verzorger, deelnemer Leergang