Ethiek op de werkvloer

Een op de praktijk gerichte workshop, waarin een casus wordt besproken aan de hand van de presentietheorie. De deelnemers kunnen tijdens de casuïstiekbespreking zelf ervaren hoe de presentietheorie werkt. Ex-cliënt Maurice werkt mee aan deze workshop.

Sjon Oude Egberink zal de presentietheorie aan het begin van de workshop kort toelichten.

Er wordt een interactieve workshop gegeven aan de hand van een casus van Maurice, een voormalig dak-en thuisloze man. Maurice zal de casus kort toelichten op basis van zijn eigen ervaring.

Basis presentietheorie
Het erkennen en herkennen dat ieder mens zijn wereld anders beleeft, ieder een eigen manier van zingeving ervaart en de ontmoeting pas begint als je erkent dat de ander wezenlijk anders is dan jij vormt een belangrijke basis van de presentietheorie, ontwikkeld door prof.dr. Andries Baart. Van de hulpverlener wordt een grote mate van reflectie gevraagd en het kunnen schakelen naar verschillende perspectieven. Invoeren van de presentiebenadering heeft ook gevolgen voor de organisatie; de burger is het vertrekpunt en niet de organisatie. De presentiebenadering is een welkome aanvulling op de resultaatgerichte wijze van benaderen.

Het materiaal voor de workshop komt uit de Werkgroep presentie en wordt gebruikt bij de training voor medewerkers van De Driestroom. Ervaar zelf hoe het is om met de presentiebenadering om te gaan.

Workshopbegeleider
Sjon Oude Egberink, leidinggevende bij De Driestroom en jarenlang lid van de ethische Commissie, m.m.v. Maurice. Anne Oude Egberink zal de workshop ondersteunen vanuit haar expertise als andragoog en kaderlid van de Stichting Presentie.

Sjon Oude Egberink

Nieuwsbrief Week van reflectie in de zorg. Tekst AnneMarie Bloemhoff, beeld en ontwerp Jack van Raay.
© 2012
Communicatie Company
Ga terug naar workshops...
Lees verder...
Terug naar nieuwsbrief...