Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis organiseert
workshop ‘Rust voor aandacht’

De Commissie Ethiek van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis organiseert in de Week van reflectie op dinsdag 21 november 2017 de workshop ‘Rust voor aandacht’. 'Als je aandachtig bent, word je geraakt door het appel van de patiënt. Dat vraagt een open houding, die aansluit bij het leven van de patiënt.'

Met aandacht je werk doen vraagt om rust en openheid. Dat is niet altijd mogelijk, maar je kunt wel oefenen.

Rust en openheid

In de mindfulness zijn heel geschikte oefeningen te vinden voor het creëren van bewuste pauzemomenten door de dag heen, die rust en openheid in het contact met de ander bevorderen. Saskia van Driel, geestelijk verzorger Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis en mindfulnesstrainer, maakt deelnemers aan deze workshop bekend met een oefening uit de mindfulness in het kader van ‘Rust voor aandacht’.

Zorgethiek

In de zorgethiek gaat het om de grondhouding van de zorgverleners. In deze vorm van reflecteren wordt van concrete casuïstiek het zorgproces onderzocht aan de hand van vier morele elementen: aandacht, verantwoordelijkheid, competentie en responsiviteit. Hierbij is aandacht het belangrijkste morele element.

Open houding

Als je aandachtig bent, word je geraakt door het appel van de patiënt. Dat vraagt een open houding, die aansluit bij het leven van de patiënt. Het is belangrijk om te zien voor welke moeilijke opgaven de patiënt staat en wat er voor hem op het spel staat. Daarbij is ons waarnemen geen neutraal gebeuren. Je vertrekt vaak vanuit je eigen referentie en van wat je normaal vindt. Ook de waan van de dag drukt op die ontmoeting vaak een stempel.

Praktische informatie

Datum: dinsdag 21 november 2017
Tijd: 12:30 - 13:00 uur
Plaats: Stiltecentrum route 70 ETZ Elisabeth
Voor wie: alle medewerkers ETZ

Website: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis


Samenwerken aan goede zorg

Logo