Leergang 'Ethiek in de zorg'

Praktijkgericht, interactief en inspirerend

De exclusieve Leergang ‘Ethiek in de zorg’ gaat op vrijdag 17 mei 2019 feestelijk van start. Een praktijkgericht en interactief programma met praktische tips en handvatten, waarmee u geïnspireerd verder kunt met ethiek, reflectie en moreel beraad. U krijgt praktische tips en handvatten om ethiek succesvol verder te ontwikkelen in uw organisatie, en collega's hierbij optimaal te betrekken. Uniek in de Leergang: u ontwikkelt uw persoonlijk Werkplan Ethiek, met een concreet stappenplan en aanbevelingen voor de toekomst van ethiek in uw organisatie.

Uw eigen praktijk is uitgangspunt in de inspirerende Leergang 'Ethiek in de zorg'. De Leergang biedt een afwisselend programma met inspirerende presentaties, exclusieve workshops van toonaangevende sprekers, studieopdrachten, en alle ruimte voor interactie, reflectie en persoonlijke feedback. Tijdens elke studiedag is er alle ruimte voor vragen uit uw praktijk.

Succes met ethiek & reflectie

De praktijkgerichte en interactieve Leergang 'Ethiek in de zorg' is een inspiratiebron voor u en uw organisatie. U krijgt praktische tips en handvatten om ethiek op te zetten, te ondersteunen en succesvol verder te ontwikkelen in uw organisatie, en collega's hierbij optimaal te betrekken. U krijgt nieuwe ideeën en inzichten om ethiek onder de aandacht te brengen (en te houden!) in de hele organisatie, en structureel ruimte te maken voor ethische reflectie en moreel beraad. Tijdens elke studiedag wordt gekeken hoe u de nieuwe ideeën en inzichten kunt toepassen in uw eigen organisatie.

In gesprek over goede zorg

We gaan met elkaar in gesprek over goede zorg en ethische dilemma's die deelnemers zelf inbrengen. U maakt kennis met inspirerende werkvormen en methodieken. We gaan met elkaar in gesprek aan de hand van de Dilemmakaart; een uitnodigende methode om ethische dilemma's te bespreken. En u krijgt (meer) ervaring in het voeren van een moreel beraad over ethische dilemma's in de dagelijkse praktijk.

illustratie leergang ethiek in de zorg

Persoonlijk Werkplan Ethiek

Uniek in de Leergang 'Ethiek in de zorg': u ontwikkelt uw persoonlijk Werkplan Ethiek. Het Werkplan Ethiek bevat onder meer aanbevelingen en een concreet stappenplan, toegespitst op uw eigen organisatie. U ontvangt na afloop van de Leergang uw professioneel vormgegeven Werkplan Ethiek, waarmee u meteen aan de slag kunt in uw organisatie.

Workshops toonaangevende sprekers

Toonaangevende sprekers verzorgen interactieve presentaties en workshops over actuele thema's, gericht op 'ethiek in de zorg'. Voor elke nieuwe editie van de Leergang worden gastsprekers uitgenodigd. Aan de Leergang werk(t)en mee: prof. dr. Joris Slaets, directeur Leyden Academy en hoogleraar ouderenzorg; en prof. dr. Inez de Beaufort, hoogleraar gezondheidsethiek Erasmus MC; Eric Zwennis, voorzitter Raad van Bestuur De Zijlen; en drs. Elske Marije Abma, internist ouderengeneeskunde Universitair Medisch Centrum Groningen, betrokken bij het regionale reflectie onderwijs.

Persoonlijk leiderschap en ethiek; maak het verschil

Hoe kun je zelf het voortouw nemen als het om ethiek gaat? We gaan met elkaar in gesprek over persoonlijk leiderschap en ethiek, aan de hand van eigen ervaringen en inspirerende praktijkvoorbeelden. Voorbeelden die het verschil maken. U krijgt praktische tips en handvatten om hiermee in uw eigen organisatie aan de slag te gaan.

Inspirerend programma Leergang

De Leergang 'Ethiek in de zorg' is opgebouwd uit praktijkgerichte modules, verdeeld over zes inspirerende studiedagen. De Leergang biedt u richting en inzicht in strategische keuzes om ethiek succesvol te ontwikkelen in uw organisatie.

Aandachtspunten Leergang

  • Moreel beraad; In gesprek over goede zorg
  • Waarden en normen
  • Visie, missie en doel
  • Jaarplan en Meerjarenbeleidsplan
  • Verdieping ethiek, zorgethiek, zingeving en integriteit
  • Verbinding Cliëntenraad, VAR en andere geledingen
  • Commitment Raad van Bestuur, Raad van Toezicht
  • Verbinding ethiek & kwaliteit zorg, professionalisering, werkplezier en duurzame inzetbaarheid
  • Presenteren

Kleine groep deelnemers

De kleine groep deelnemers (maximaal 8) staat garant voor de interactieve opzet, alle ruimte voor reflectie en dialoog, en persoonlijke feedback. U krijgt de exclusieve gelegenheid om kennis te delen met collega's uit andere zorgorganisaties. We streven naar een zo divers mogelijk samengestelde groep.

 

Aanmelden met vroegboekkorting

Meld u snel aan voor de bijzondere Leergang 'Ethiek in de zorg' en profiteer van de vroegboekkorting. Tot 16 april 2019 is uw bijdrage € 1850,- p.p. Na 16 april 2019 is uw bijdrage € 1975 p.p. inclusief lunch, koffie/thee, documentatie, en voor elke deelnemer het boek 'Bezield besturen' en de Dilemmakaart.
Prijzen exclusief BTW.

Aanmelden voor de Leergang: reflectieteam@weekvanreflectie.nl

Praktische informatie

De Leergang 'Ethiek in de zorg’ bestaat uit zes inspirerende studiedagen.
Data: vrijdag 17 mei 2019, vrijdag 7 juni 2019, vrijdag 28 juni 2019, vrijdag 13 september 2019 en vrijdag 11 oktober 2019. Datum afsluitende studiedag in overleg.
Tijd: 9.30 - 15.30 uur
Locatie: centraal in het land (Amersfoort)
Deelnameprijs: tot 16 april 2019 is uw bijdrage € 1850,- p.p. Na 16 april 2019 is uw bijdrage € 1975 p.p. inclusief lunch, koffie/thee, documentatie, en voor elke deelnemer het boek 'Bezield besturen' en de Dilemmakaart. Prijzen exclusief BTW
Accreditatie: wordt aangevraagd voor diverse beroepsgroepen
Speciaal aanbod: Elke 2e deelnemer van dezelfde organiatie ontvangt 50% korting op de deelnameprijs (€ 1975).

Doelgroep Leergang

Verpleegkundigen; verzorgenden; artsen; specialisten; leidinggevenden in zorg en welzijn; jeugdhulpmedewerkers; leden Commissie Ethiek; geestelijk verzorgers; ethici; fysiotherapeuten; beleidsmedewerkers zorg en welzijn; communicatiemedewerkers; en andere geïnteresseerden in zorg, jeugdhulp en welzijn.

 

(Kleine wijzigingen voorbehouden)
Op al onze bijeenkomsten zijn algemene leveringsvoorwaarden van toepassing

Reflectietraining illustratie leergang ethiek in de zorg
ethiekacademy
Aan de Leergang werk(t)en mee:

Eric Zwennis, voorzitter Raad van Bestuur De Zijlen; drs. Elske Marije Abma, internist ouderengeneeskunde UMCG; prof. dr. Inez de Beaufort, hoogleraar gezondheidsethiek Erasmus MC; prof. dr. Joris Slaets, directeur Leyden Academy en hoogleraar ouderenzorg

 


dilemmakaart De voorkant van Bezield besturen Overzicht van alle publicaties